Phising

Stop phising met deze tips! © Pavawyn

Phishing: Wat is het en hoe bescherm je jezelf?

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van internetcriminaliteit waarbij oplichters proberen je persoonlijke gegevens te stelen. Ze doen zich voor als bekende bedrijven, banken of organisaties om je wachtwoorden, creditcardnummers of andere belangrijke informatie te bemachtigen. Dit doen ze via nepberichten per e-mail, sms, telefoontjes of zelfs nep-websites die er officieel uitzien.

Hoe herken je phishing?

Let op deze waarschuwingssignalen:

Onbekende afzender: Krijg je een bericht van een e-mailadres dat je niet kent? Of lijkt het e-mailadres wel op dat van je bank, maar klopt er iets niet? Wees dan extra voorzichtig.

Haast en druk: Phishingberichten proberen je onder druk te zetten met zinnen als “Handel nu meteen!” of “Je account wordt binnen 24 uur gesloten”. Serieuze organisaties geven je altijd genoeg tijd om te reageren.

Taal- en spelfouten: Zie je veel tikfouten, vreemde zinnen of een rare opmaak? Dit kan een teken zijn van een nepbericht.

Verdachte links: Klik niet zomaar op links in onverwachte berichten. Ga liever zelf naar de officiële website van de organisatie door het adres in te typen in je browser.

Vragen om geheime gegevens: Echte bedrijven en banken vragen nooit via e-mail of telefoon om je wachtwoorden, pincodes of andere persoonlijke informatie.

Wat doe je bij een phishingpoging?

Stap voor stap:

Stuur het door: Krijg je een verdacht bericht? Stuur het door naar verdacht@safeonweb.be. Zo help je andere mensen beschermen.

Niet reageren: Reageer niet op het bericht en klik niet op links of bijlagen. Verwijder het bericht.

Waarschuw anderen: Vertel je familie, vrienden en collega’s over de phishingpoging. Misschien hebben zij hetzelfde bericht gekregen.

Contact opnemen: Denk je dat je bent opgelicht? Neem dan meteen contact op met je bank of het bedrijf dat genoemd wordt in het bericht.

Wachtwoorden veranderen: Als je denkt dat je inloggegevens zijn gestolen, verander dan direct je wachtwoorden.

Extra bescherming

Zo blijf je veilig:

Houd alles bij: Zorg dat je computer, telefoon en apps altijd de nieuwste updates hebben. Deze bevatten vaak belangrijke beveiligingsverbeteringen.

Sterke wachtwoorden: Gebruik verschillende, sterke wachtwoorden voor al je accounts. Een wachtwoordmanager kan hierbij helpen.

Blijf alert: Vertrouw op je gevoel. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn of verdacht overkomt, is het dat waarschijnlijk ook.

Belangrijkste boodschap

Phishing is overal, maar met wat gezonde achterdocht kun je jezelf goed beschermen. Wees voorzichtig met onverwachte berichten, klik niet zomaar op links, en geef nooit persoonlijke gegevens door via berichten die je niet verwachtte. Bij twijfel: meld het bij Safeonweb via verdacht@safeonweb.be.

Door deze eenvoudige regels te volgen, maak je het criminelen een stuk moeilijker om jouw gegevens te stelen.